Een gezond en vooral vis”rijk” jaar aan iedereen.

Dag Iedereen,

 

Langs deze weg mijn beste wensen aan iedereen.

 

Het afgelopen jaar was weer leerrijk. We maar vooral vele anderen hebben bergen werk verzet. 

De samenwerking met de club in Vierves begint zijn vruchten af te werpen. Het oeverrecht is verder uitgebreid en er komen nog een aantal leuke verrassingen aan.

Eddy heeft ondertussen zijn functie bij La Treignoise stopgezet omdat hij (en ik treed hem daar volledig in bij) zich niet kon verzoenen met het feit dat ze de grote opening vervroegen naar 1 mei, waardoor de paaiplaatsen van de Vlagzalm in het gedrang komt en anderzijds wordt door de secretaris van de club het water gebruikt of liever misbruikt om zijn zaak te promoten en er zich persoonlijk verrijken. Wat nog steeds niet de bedoeling is van een VZW. Net zo min als bij ons trouwens, ook al zijn we geen VZW maar een feitelijke vereniging. 

Hierdoor komt meer ademruimte voor hem waardoor hij zich nog meer kan toeleggen op de “kleintjes” en andere projecten. 

 

Filmpje

Het was geen evident jaar, de waterstand was vaak teleurstellend laag waardoor de fauna en flora het hard te verduren kreeg. Natuurlijk geeft dit een ook een effect op onze hobby maar dit is dan toch maar bijzaak. 

De bindavonden staan bij ons zelf ook weer meer centraal. Het rijk gevulde programma wil nog al eens wijzigen maar we proberen zoveel mogelijk aan ieders wensen te voldoen.

De uiteenzetting over splitcane van Fred Davans was een mooie kers voor 2017. Diegene die aanwezig waren hebben zich duidelijk niet verveeld en heel wat bijgeleerd. Vooral het handwerk was indrukwekkend. Maar vergeet vooral niet dat hij ook nog steeds prachtig afgewerkte “moderne” hengels bouwt en hersteld voor verscheidene doeleinden!!

 

Onze nieuwjaarsreceptie staat er ook aan te komen. Deze zal doorgaan 11/01. De eerste bindavond. Hierover zal nog verder gecommuniceerd worden waar en wanneer deze exact zal doorgaan. Daar komt bij dat we ook het lidgeld terug gaan “vragen”. Dit blijft 25€. 

Voor diegene die niet weten wat we ermee aanvangen. Vroegere spendeerden we dit vaak aan bindmateriaal en bibliotheek. Het internet heeft de bibliotheek verdrongen en we worden nog steeds voorzien door FarioJan voor het nodige materiaal. Zijn nieuwe winkel gaat binnenkort open en daar wordt alvast hard naar uitgekeken. Wat niet in zijn gamma zit kopen we dan elders aan of wordt gebruikt om gastbinders (hun meegebrachte materiaal) te vergoeden.

Het lidgeld wordt/werd ook gebruikt om de cliché te vergoeden voor de T-shirts, truien die we sinds kort kunnen aanbieden. Waardoor we deze voor een degelijke prijs kunnen aanbieden. Ze zijn niet goedkoop maar we hebben wel gekozen voor de betere kwaliteit.

Soms vraagt de kweek van de “kleintjes” financiële inspanningen van de initiatiefnemers, wat natuurlijk niet de bedoeling kan zijn, daar springen we bij waar we kunnen. Ook voor de club in Vierves waar de financiële middelen soms minder voor handen zijn staan we open voor eventuele hulp omdat dit ons ook ten goede komt. 

In tegenstelling tot andere clubs zijn wij niet aangesloten bij de Federatie. Iedereen weet wat onze insteek hierover is. Wat niet wil zeggen dat we nauwe banden onderhouden met The Royal Coachmen ( Indiana) en Vliegvissen Vlaamse Ardennen (Zwalm) die wel aangesloten zijn. Diegene die wil genieten van de voordelen van de Federatie kan zich dan ook best aansluiten bij een van deze twee clubs. 

Omdat ik jullie verder niets wil onthouden zijn we steeds bereikbaar voor de nodige info, waar we deze kunnen geven, en hulp bij vissen, binden of plezier maken…

Eddy, Pieter, Hans, Pedro en ik zijn hiervoor steeds te vinden. Een aantal leden zijn ook steeds bereid om een steentje bij te dragen. Vooral Arne wil ik bedanken voor alle moeite die hij in ons maar vooral in de jeugd steekt. 

 

En om het af te sluiten, een kleine insteek van Manu die me ook steeds prachtige teksten en dito foto’s bezorgd. 

 

Grtn

Luc

 

Dag Luc,

De laatste weken zijn mijn vismaten Stefaan en Nico vooral en ik er verscheidene malen op uit getrokken om baars en snoek te verschalken maar het resultaat was heel pover! Het seizoen dat vooral voor ons begon eind september was echter veel belovend. De visgelegenheden beneden de Europoort zijn, zoals overal in Nederland, heel uitgebreid en we zijn ten einde raad naar enen hengelsportzaak in de omgeving van Brielle getrokken om wijzer te worden. Dat loonde! In de haven van Brielle was het een feest wat baars en roofblei betrof;  op een paar uur tijd, in de gietende regen, hebben we elk een dertigtal baarzen, groot en kleiner gevangen met de spinner en met de dropshot (met heel kleine shads). Bovendien hebben we voor het eerst in ons visbestaan roofblei gevangen, geen grote maar toch een dertig tot veertig cm groot. 

Na dat heuglijke feit ging het snel bergaf! Bijna geen snoek meer kunnen verschalken in kreken, sloten vlieten her en der… Moeilijk! Mijn vismakker Nico plant zo’n ééndaagse of tweedaagse vistocht aan de hand van zijn pc waar duidelijk opstaat waar je met de VISPAS mag vissen. Dat blijkt toch moeilijk te zijn. Eens te meer staat het als een paal boven water dat je ‘het water’ moet kennen; waar houdt de roofvis zich op en in welk seizoen? We hebben erg de indruk dat het nu, met de koude, heel moeilijk vissen is. Dat zou in de havens, groot en klein waar het water iets warmer is, beter moeten zijn. Klopt dat? Meer dan eens hebben we ook ervaren dat de vis zich verplaatst. Hij volgt zijn voedsel en dat is logisch. Het is en blijft dus zoeken!! Het vliegvissen op snoek met streamers groot en klein vind ik een serieuze uitdaging en dat moet komende weken uitgeprobeerd worden in de Moervaart of in de Dender.

Ook met Stefaan zijn we er een hele dag op uit getrokken in november ergens. Eerst in de Dender, in Dendermonde zelf,  die heel sterk gekleurd was (gepiceerd zoals de kenners zeggen) en een uur lang geen staart gezien. Daarenboven was het flink aan het vriezen. Na kort overleg besloten we op privéterrein ons geluk te gaan beproeven om in Lochristie in een zandwinningsput te gaan spinnen en dropshotten… Niets! En de gevlochten draad die bevroren door de hengelogen werd getrokken leed serieuze schade… We hebben het dan maar opgegeven. Toch was het een leuke namiddag en niets kon de sfeer bederven. Dan moet je uit het goede hout gesneden zijn!!

Mocht iemand van de trouwe lezers ‘compassie’ krijgen en bereid zijn ons eens mee te nemen naar een betere plek, van harte bedankt. 

Ik ben nu volop bezig met streamers te binden en ploppers om komend seizoen in de Ijssel, de Waal, de Merwede en/of in de Grensmaas snoek, baars en roofblei te verschalken. 

Natuurlijk zullen we tussendoor nog wel eens een lijntje uitgooien in de Viroin en omstreken; dat gaat er nooit uit, dat laat je nooit meer los! ! Waadpakken en nimfen liggen en staan klaar. 

Maniakken, beste groetjes van Manu, Stefaan en Nico (asspirant vliegvisser?!)

Dit bericht is geplaatst in Information. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.